В Статии

Днес, 30-ти август 2017 година се навършват точно 30 години от уникалния рекорд на Стефка Костадинова. 209 см в скока на височина – едно историческо събитие за българския и световен спорт. Рекорд, който остава непокътнат и до ден днешен.

30 август 1987 година, Стефка Костадинова е едва 22-годишна, но това не ѝ пречи да демонстрира превъзходството си. Мястото е Рим, форумът Световно първенство, а погледите на всички са вперени във Вечния град.

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 метра. Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см…

Преодолявайки безпроблемно квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави 13 опита, като 9 от тях са успешни. Заветните 209 см успява да прескочи след втория опит.

Снимка: Gulliver/GettyImages

Оставете коментар

avatar