В Новини, Световен футбол

През месец март ще стане ясно дали системата за видеоповторения ще бъде използвана на световния шампионат в Русия. Това заяви председателят на съдийската комисия към ФИФА Пиерлуиджи Колина.

„За всеки е ясно, че живеем в техноличен свят. Експериментът с VAR във футбола започна през 2016 година. Минималният срок, след който трябва да се даде оценка на системата, е две години – т.е. той вече изтича. Затова през март ще се прецени дали евентуално видеоповторенията да бъдат използвани на световните финали“, довери Колина пред „Скай Италия“.

Към момента технологията е в действие в две от големите първенства в Европа – италианската Серия „А“ и Бундеслигата на Германия. По всяка вероятност от следващия сезон VAR ще започне да се прилага и в шампионатите на Испания и Франция. За използването на видеоповторения на световно се говори от над две десетилетия. Припомняме, че на Мондиал 2014 в Бразилия ФИФА вкара в употреба GLT – системата, която определя автоматично дали топката е преминала голлинията.

Оставете коментар

avatar